Herbata mrożona jest doskonałym rozwiązaniem na lato. Zdrowa i orzeźwiająca doskonale poprawia samopoczucie w upalne dni.
Przedstawiamy propozycję na stworzenie kilku herbacianych napojów.
W podanych przepisach używamy naszych herbat kraftowych Long Man Tea.
Earl Grey Orange Cooler
15-25 g herbaty Earl Grey
otarta skórka 1 średniej pomarańczy
1 litr wody
120 ml szklanki soku pomarańczowego
50 g cukru (może być trzcinowy)
listki mięty (około ¼ filiżanki)
kawałki pomarańczy i cytryny dla dekoracji
opcjonalnie pomarańcz można zamienić na 2 limonki
(łącznie z sokiem)
Herbatę należy zaparzyć w temp.100 C. Odcedzić i
ostudzić. Resztę składników umieścić w naczyniu i
wymieszać, dodając owoce na końcu, gdy cukier jest
już w pełni rozpuszczony.
Honey Bush
25 g herbaty Honey Bush Fruit
1 litr wody
sok z 2 cytryn
1 łyżka świeżo startego imbiru (opcjonalnie)
listki mięty
kawałki pomarańczy do dekoracji
Opcjonalnie można zaparzyć 250 ml mięty egipskiej (Nana)
i dodać do mieszanki.
Cukier dodajemy opcjonalnie i nie więcej niż 50 g/l naparu.
W przeciwnym razie napój może być zbyt mdły.
Herbatę należy zaparzyć w temp.100 C. Odcedzić i ostudzić.
Resztę składników umieścić w naczyniu i wymieszać, dodając
owoce na końcu, gdy cukier jest już w pełni rozpuszczony.
Classic Ice Tea
25 g herbaty Cejlon lub English Breakfast
1 litr wody
3 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
1 cytryna pocięta w ósemki
mięta lub melisa do dekoracji
Herbatę należy zaparzyć w temp.100 C. Odcedzić i ostudzić.
Resztę składników umieścić w naczyniu i wymieszać, dodając
owoce na końcu, gdy cukier jest już w pełni rozpuszczony.
Green Ice Tea
1.5 litra wody
¼ filiżanki posiekanego i obranego imbiru
15-18 g herbaty zielonej Sencha
3 łyżki miodu
1 filiżanka mięty, nie posiekanej, nie ubitej
1 cytryna pocięta w ósemki
Herbatę należy zaparzyć w temp.80 C. Odcedzić i ostudzić.
Resztę składników umieścić w naczyniu i wymieszać, dodając
owoce na końcu, gdy cukier jest już w pełni rozpuszczony.
Cooling Jasmine
15-25 g herbaty Jasminite
1.5 litra wody
sok z 2 limonek
2 łyzki miodu lub 30 g cukru trzcinowego
2 limonki pocięte w ósemki
opcjonalnie można również dodać cytryny i pomarańcze.
Herbatę należy zaparzyć w temp.80 C. Odcedzić i ostudzić.
Resztę składników umieścić w naczyniu i wymieszać, dodając
owoce na końcu, gdy cukier i lub miód jest już w pełni
rozpuszczony.
Summer Rose
15 g herbaty White Rose
250 ml wody do zaparzenia
¼ filiżanki mięty
1 litr wody sodowej (opcjonalnie mineralnej)
kawałki truskawek lub maliny
35 g cukru trzcinowego (można też użyć syropu cukrowego)
opcjonalnie można użyć zamiast wody sodowej połowę
kompotu z rabarbaru.
Herbatę należy zaparzyć w temp.80 C. Odcedzić i ostudzić.
Resztę składników umieścić w naczyniu i wymieszać, dodając
owoce na końcu, gdy cukier i lub miód jest już w pełni rozpuszczony.
Herbatę należy zaparzyć w temp.80 C. Odcedzić i ostudzić.
Resztę składników umieścić w naczyniu i wymieszać, dodając
owoce na końcu, gdy cukier i lub miód jest już w pełni
rozpuszczony.