Yunnan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach. Charakteryzuje się ona największą różnorodnością biologiczną w tym kraju. Prowincja jest tak ogromna, że posiada góry wiecznie pokryte śniegiem i lasy tropikalne. 

W lecie Wielka Wyżyna Tybetańska jest formą bariery dla wiatrów monsunowych (nie pozwala ona przedostać się im w głąb kontynentu), zamykając deszcze i wilgoć potrzebną krzewom herbacianym w prowincji Yunnan. Region Yunnan jest uznawany za kolebkę herbaty zarówno w Chinach, jak i na świecie. Pierwsze wzmianki o uprawie herbaty w tym regionie pojawiają się już 2000 lat p.n.e., a pierwsze wzmianki o parzeniu herbaty 1000 lat p.n.e..

Geograficznie region Yunnan podzielony jest na trzy równe części: zachodnią, południowa i północno-wschodnią. Herbata Yunnan w Chinach nazywa się ”Dianhong”. Dwie najpopularniejsze herbaty czarne odmiany Yunnan (Dianghong) to Dian Kongou oraz Dian Broken Tea. Dian Kongou jest wytwarzana z pęczka oraz pierwszych dwóch do trzech liści, a główną metodą produkcji jest podsuszanie, zwijanie, fermentacja i suszenie. Natomiast dla Dian Broken Tea metodą produkcji jest podsuszanie, cięcie, zwijanie, fermentacja i suszenie. Przyjmuje się, że Dian Broken Tea jest herbatą gorszej jakości, a Dian Kongou jest słodsza, bardziej aromatyczna, a jej smak jest bogatszy.

Główną różnicą miedzy herbatą typu Yunnan  a innymi chińskimi herbatami jest ilość pąków herbacianych tzw. Golden tips znajdujących się w wysuszonym produkcie.

Yunnan, najwyższej jakości, daje napar o kolorze złoto-miedzianym, o słodkim, delikatnym zapachu i smaku. Charakterystyczne dla tej herbaty jest brak wyczuwalnej cierpkości i goryczy, która pojawia się na końcu, po wypiciu naparu, a która charakteryzuje herbaty z innych regionów np. Darjeeling.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl