
Matcha
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
China Matcha - Matcha z Chin.
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która została wymyślona w Chinach w okresie dynastii Tang między VII a X w.
Między X a XII w stała się bardzo popularna. zmieniały się jej metody jej przygotowania i parzenia. Z czasem stała się tak popularna, że mnisi buddyjscy Zen uznali ją za niezbędny element medytacji. Uważali, że oczyszcza umysł i ciało. Ceremonia picia herbaty, sposób jej wytwarzania i przygotowania zostały przewiezione do Japonii z Chin wraz z mnichami buddyjskimi Zen w 1191, osobą odpowiedzialną za rozprzestrzenienie i kultywowanie tej tradycji był mnich Eisai. Ten często cytowany mnich nazywał matchę “elixirem nieśmiertelnych”.
Z czasem rozwój przemysłu herbacianego rósł wraz z imperium chińskim. Dostępny na rynku ogromny wybór herbat liściastych oraz prasowanych powoli wyparł Matchę.
Natomiast w Japonii ceremonia parzenia Matchy była nieodzownym elementem funkcjonowania zakonów buddyjskich Zen, później zaś ceremonię przejęła klasa Szogunów.
Z czasem doszło do swoistego "rozejścia się" się w spożywaniu tej herbaty. W Chinach będących kolebką herbaty (prowincja Yunnan) panował ogromny wybór herbat i Matcha nie cieszyła się tak dużą popularnością. W Japonii natomiast szybko stała się ona elementem charakterystycznym dla kultury japońskiej. Po więcej informacji o Japońskiej Match zapraszamy tutaj.
Różnice między chińską i japońską Matchą:
Chińska ma ciemniejszą barwę i delikatnie bardziej cierpki smak. Jej aromat jest dużo bardziej wyrazisty.
Matchę japońską charakteryzuje jaśniejszy kolor, delikatniejszy smak i większa słodycz.
Każdy może wybrać według własnych preferencji smakowych. Matcha chińska nadaje się znakomicie do wypieków, mleka i dla baristów pragnących tworzyć kreacje herbaciane na mleku i Matchy. Natomiast jako napój jednie z wodą może być dla niektórych odrobinę za mocna.
Uwaga! Matcha jest napojem pobudzającym. Osoby z chorobami układu serca oraz nadciśnieniem powinny zachować ostrożność.
Skład: Matcha (Jakość I, Chiny)
Sposób parzenia:
Herbatę Matcha (ok. 3 g na miseczkę 150-200 ml) zalewamy przegotowaną wodą lub najlepiej mlekiem (może być napój roślinny) o temperaturze około 60-70ºC i energicznie mieszamy, doprowadzając do stworzenia jednorodnej zawiesiny.